Sediul social in bloc

Foarte multe persoane care au firma proprie opteaza sa aiba sediul social in bloc – in propria casa sau chiar sa desfasoare activitati intr-un apartament sau garsoniera.

Exista si alte implicatii in ceea ce priveste aceasta decizie? Apar noi indatoriri ale proprietarilor care au sediul social in apartament fata de asociatia de proprietari? Oare se vor modifica costurile la intretinere?

In primul rand, trebuie mentionat ca cei care locuiesc la bloc NU vor avea nevoie si de acordul asociatiei si al vecinilor direct afectati pentru a-si putea utiliza apartamentul sau garsoniera drept sediu social. Este un proiect de lege care a fost aprobat de curand. Acesta vine la pachet si cu eliminarea limitarilor de functionare a mai multor firme in acelasi imobil. Noua lege abroga astfel alin (4) al art. 17 din Legea 31/1990, care prevede:

„La acelasi sediu vor putea functiona mai multe societati numai daca imobilul, prin structura lui si suprafata sa utila, permite functionarea mai multor societati in incaperi diferite sau in spatii distinct partajate. Numarul societatilor ce functioneaza intr-un imobil nu poate depasi numarul de incaperi sau spatii distincte obtinute prin partajare”.

Sediul social in bloc

Sediul social in bloc

Chiar trebuie sa platesti in plus la intretinere daca sediul social este intr-un apartament sau garsoniera?

Atunci cand sediul social este in apartament ori garsoniera, dar nu se desfasoara nici o activitate, cheltuielile la intretinere nu ar trebui sa se modifice sub nici o forma.

In situatia mai sus prezentata, apartamentul este utilizat in special pentru transmiterea corespondentei ce face referire la activitatea firmei. In mod normal, nu apare nici o modificare care sa conduca la aparitia unor noi cheltuieli.

Numarul de persoane care locuiesc in apartament va ramane la fel. Evident si consumurile vor fi aceleasi.

Legea nu prevede nici macar un cost suplimentar pentru apartamentele in care exista sedii sociale, dar in care nu se desfasoara nici o activitate. Asociatia de proprietari poate cere proprietarilor sa plateasca mai mult la intretinere. Insa, doar in cazul in care exista o hotarare a comitetului executiv care are o asemenea prevedere.

Ce se intampla daca apartamentul devine sediu cu activitate economica?

Atentie! Spatiile comerciale au alt statut fata de asociatia de proprietari! Spatiile comerciale nu sunt sedii sociale cu activitate.

Daca se desfasoara o activitate la sediul social stabilit in apartament sau garsoniera, cheltuielile la intretinere ar putea creste in conformitate cu schimbarile care apar.

Astfel, in legea privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari se mentioneaza faptul ca, in cazul in care consumurile nu pot fi chiar individualizate, intre asociatie si fiecare proprietar se poate incheia o conventie prin care se stabilesc obligatiile de plata ale celui din urma, pe toata durata in care acesta desfasoara activitati in acel apartament ori garsoniera.

De exemplu. Daca exista firma X care presteaza diverse servicii la etajul 2, platile sunt efectiv aceleasi ca si ceilalti proprietari. Numarul de persoane la intretinere va fi numarul de angajati.

Ca sa se poata solicita o plata mai mare pentru utilizarea liftului de catre clientii firmei X sau bani in plus – o mare problema si multe discutii in blocurile in care exista un spatiu in care clientii vin si pleaca sau oricare alta problema, trebuie sa existe o adunare generala pentru aspectele mai sus mentionate. In adunare trebuie sa se stabileasca o anumita pozitie a asociatiei in relatie cu firma respectiva.

Sediul in bloc si relatia firmei cu asociatia de proprietari

Pot exista situatii in care firma trebuie sa aiba contract separat cu firma de salubritate sau chiar si cu firma care ofera caldura si apa calda. Insa acestea sunt situatii aparte.

Pentru ca lucrurile sa functioneze cat mai bine este indicat sa purtati o discutie cu administratorul blocului. Acesta va poate lamuri despre diverse situatii. Pentru mai multe informatii despre atributiile si obligatiile administratorului, apasati aici.